EU har 130 handelsaftaler enten færdigforhandlet eller undervejs

EU har altid handlet om handel
EU har altid haft handel som et af sine kerneområder – og har både haft fokus på at fjerne grænser for handel EU-landene imellem, men også på at få andre lande til at handle med EU. Handelsaftaler mindsker besvær, told og afgifter, men er også en måde at få modparterne til at anerkende EU’s kvalitets- og sikkerhedsstandarder. EU har i øjeblikket 130 handelsaftaler enten færdigforhandlet eller undervejs. EU’s bilaterale frihandelsaftaler supplerer de globale handelsaftaler, som forhandles i Verdenshandelsorganisationen WTO.
Hvad mener Venstre?
Venstre arbejder for, at EU er en global frihandelsleder, nedbryder handelsmure og indgår nye frihandelsaftaler, der tager hensyn til forbrugerne, klimaet og arbejdstagerrettigheder. Handelsaftalerne er også til for at styrke de politiske relationer mellem EU og de pågældende lande. Aftalerne bidrager desuden til at styrke niveauet for forbrugerbeskyttelse, arbejdstagerrettigheder og miljøbeskyttelse, især i de lande som EU indgår frihandelsaftaler med - f.eks. for at undgå at importere varer produceret af børnearbejdere.
Hvad viser tallene?
EU har en lang række handelsaftaler med andre lande verden over. Flere aftaler er undervejs eller i gang med at blive opdateret, vedtaget eller forhandlet. Af de 130 handelsaftaler er 77 af dem færdigforhandlet, 24 er verserende, 24 er ved at blive vedtaget eller ratificeret og 5 forhandles.
Kilde: Europa-Parlamentet 2021
Denne informationsannonce er udarbejdet med tilskud fra Europa-Nævnet.