Nyt fra EU-ordføreren: Guldbryllup, prisloft og valgkamp

- Kim Valentin, Venstres EU-ordfører
Vi nærmer os 50 år som EU-medlem, Kommissionen foreslår et prisloft på indtjening af el, mens vi i den kommende valgkamp skal huske EU’s betydning for dansk velstand og velfærd.
Danmark og EU fejrer guldbryllup
Den 2. oktober markerer vi 50-året for den folkeafstemning, som gjorde Danmark til medlem af EF, forløberen for EU.
Selvom EU kan virke langt væk, nyder danskerne hver dag frugterne af det europæiske samarbejde.
Det er nemt at rejse i hele EU. Hvis uheldet er ude på ferien, kan vi kvit og frit komme på hospitalet i andre EU-lande. Under ferien kan vi pleje de sociale medier, ringe til vennerne og læse nyheder på mobilen uden at komme hjem til en kæmpe regning. Når vi handler i supermarkedet, kan vi trygt lægge fødevarer i indkøbskurven, fordi det europæiske samarbejde har sikret høje fødevarestandarder i hele Europa. Eksemplerne er mange og bliver heldigvis flere hele tiden.
I Venstre glæder vi os over de mange muligheder og forbedringer, der er kommet til danskerne i snart 50 år.
Prisloft må ikke skade den grønne omstilling
I midten af september foreslog EU-Kommissionen, at energiselskaberne skal punge ud med mere end 1.000 mia. kr., som skal omfordeles til udsatte borgere og virksomheder i EU. Konkret vil Kommissionen indføre et prisloft på indtjeningen af el, der skal ramme de store europæiske energiselskaber, som producerer billig strøm gennem eksempelvis sol- og vindenergi.
De store energiregninger, der i øjeblikket bliver udskrevet til borgere og virksomheder rundt i EU, kalder på en fælles europæisk løsning. For Venstre er det afgørende, at Danmark sidder med ved forhandlingsbordet, så vi har mulighed for at give vores bidrag til løsningen. Derfor har vi givet regeringen mandat til at forhandle EU-Kommissionens forslag.
Det betyder dog ikke, at regeringen har carte blanche til at indføre prisloftet efter forgodtbefindende. Der er en risiko for, at forslaget skader den grønne omstilling ved at svække incitamentet til at investere i vindmøller og solceller. Det holder ikke. Grøn energi er netop det, der skal få os ud af forsyningskrisen.
EU er også vigtig i en dansk folketingsvalgkamp
Med en dansk valgkamp i kikkerten er her blot en opfordring til at huske EU, selvom der er valg til Folketinget. For det betyder selvfølgelig noget for danske muligheder og dansk indflydelse, om der sidder en EU-skeptisk regering med Mette Frederiksen i spidsen i ministerkontorene. Eller om der sidder en EU-positiv regering ledet af Venstres formand.
Den socialdemokratiske regerings linje var fra starten, at de danske EU-forbehold skulle bestå og Danmark have det samme udbytte som hidtil, men for færre penge. Mette Frederiksen mente også, at debatten om, hvorvidt Danmark hører til i kernen af EU, var akademisk og uinteressant.
For Venstre er der ingen tvivl om, at Danmark hører til i hjertet af EU. Et lille land som Danmark nyder stor fordel af det europæiske samarbejde. Vi får langt mere igen, end vi betaler i kontingent. Sådan skal det blive ved med at være. Internationalt udsyn er en kerneværdi for Venstre. Det gælder både nu og efter valget.
Selvom det skete på en trist baggrund, lykkedes det at afskaffe forsvarsforbeholdet den 1. juni. Det var en stor sejr for Venstre, fordi vi uden forbeholdet har mulighed for at præge forsvarssamarbejdet i en retning, som tilgodeser danskernes sikkerhed, tryghed og frihed. Selvfølgelig er det også en fjer i hatten, at vi fik overbevist Mette Frederiksen om at styrke danske muligheder og interesser