På seks år har Danmark har sendt 7.557 asylansøgere tilbage til andre EU-lande

- Venstre, Danmarks Liberale Parti
EU-samarbejdet sikrer, at asylansøgere sendes til det land de først ankom til
EU-samarbejdet har gennem Dublin-forordningen en aftale mellem EU-landene, Norge, Schweiz, Island og Liechtenstein (EØS-lande) som sikrer, at der altid kan findes et land, der er ansvarlig for behandlingen af en asylansøgning. Migranter skal søge asyl i det første sikre land, de ankommer til. Hvis det viser sig, at en migrant er rejst igennem et eller flere sikre lande, eller at en asylansøgning allerede er behandlet i et andet EU- eller EØS-land, vil den pågældende person blive tilbageført til det land, vedkommende ankom til først.
Hvad mener Venstre?
Danmark skal fortsat stå vagt om en stram dansk udlændingepolitik, hvor der er plads til dem, der kan og vil, eller som har et særligt beskyttelsesbehov, mens vi siger nej til dem, der ikke er på flugt, men af bekvemmelighed er rejst gennem flere sikre lande på deres vej til Danmark. Dublin-forordningen gør det muligt at sende disse mennesker tilbage til det første sikre land, de ankom til, og i kombination med styrkede ydre grænser er det nøglen til at håndtere tilstrømningen og menneskesmuglerne
Hvad viser opgørelsen?
Udlændingestyrelsen har i perioden 6. januar 2005 til 31. december 2020 truffet i alt 7.557 afgørelser om overførsel af asylansøgere fra Danmark til et andet EU-land i medfør af Dublin-forordningens regler om, at man skal søge asyl i det første sikre land, man ankommer til.
Kilde: Udlændinge- og integrationsministeriets svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 188, 2021
Denne information er udarbejdet med tilskud fra Europa-Nævnet